САОПШТЕЊА за јавност

Четвртак, 13. јун

ГИК: Виши суд одбацио жалбе на гласање за одборнике градске скупштине

Виши суд у Београду данас је одбацио и последње жалбе у вези са гласањем на изборима за одборнике Скупштине града Београда, рекао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Он је нагласио да су се тиме стекли услови за доношење укупног извештаја о резултатима локалних избора у Граду Београду.

Петак, 7. јун

ГИК: Додатним увидом у 32 бирачка места нису утврђене неправилости у изборном процесу

Проглашена изборна листа под називом Бирамо Београд - Добрица Веселиновић - Милош Павловић (Зелено - леви фронт, Не давимо Београд, Народни покрет Србије, Демократска странка, Еколошки устанак - Ћута, Покрет слободних грађана, Ново лице Србије) дана 5. јуна 2024. године поднела је захтев за увид у изборни материјал за изборе за одборнике Скупштине града Београда који су одржани 2. јуна 2024. године, истакао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Он је прецизирао да је наведена изборна листа тражила на увид изводе из бирачких спискова на 32 бирачка места, како би могли да изврше контролу броја уписаних бирача у односу на јул 2023. године, број пријављених бирача на једној адреси, да ли су одређена лица гласала, као и све друге потенцијалне неправилности на које су у јавности указивали.

– Овлашћена лица Коалиције Бирамо Београд извршила су увид 6. јуна 2024. године од 17 до 20 часова, у сва 32 тражена извода из бирачких спискова, како би се уверили у исправност и тачност података у истима. Након увида у тражена 32 бирачка списка, овлашћена лица Коалиције Бирамо Београд нису уочила никакву неправилност, нити су констатовали било какву примедбу у записнике, ни у једном од 32 бирачка списка, у које је извршен увид, што указује на пуну легитимност изборног процеса – истакао је Лукић.

Четвртак, 6. јун

ГИК: Додатном провером записника утврђено да нема неправилности у изборном процесу

Листа ДР САВО МАНОЈЛОВИЋ – И ЈА САМ БЕОГРАД – КРЕНИ-ПРОМЕНИ тражила је контролу записника о раду и увид у вреће са гласачким листићима по узорку за више од пет одсто бирачких места у Београду. Градска изборна комисија омогућила је увид у изборни материјал за тражена 63 бирачка места, са највише уписаних бирача, што износи и више од пет одсто од укупног броја бирачких листића, изјавио је данас председник ГИК-а Зоран Лукић.

– Формирана је комисија у којој су били и сви представници листе ДР САВО МАНОЈЛОВИЋ – И ЈА САМ БЕОГРАД – КРЕНИ-ПРОМЕНИ. Провера бирачког материјала почела је 5. јуна у 19 часова. Након прегледаних 15 бирачких места и исто толико записника, на којима право гласа има укупно 27.379 бирача, Марија Манојловић, представница листе ДР САВО МАНОЈЛОВИЋ – И ЈА САМ БЕОГРАД – КРЕНИ-ПРОМЕНИ, тражила је да се одустане од даљег увида у бирачки материјал – појаснио је Лукић за Беонфо.

Нагласио је да док представници листе ДР САВО МАНОЈЛОВИЋ – И ЈА САМ БЕОГРАД – КРЕНИ-ПРОМЕНИ нису тражили прекид увида у материјал, прегледано је 15 бирачких места где право гласа има укупно 27.379 бирача. Како је прецизирао, сачињен је појединачни записник за свако бирачко место и потписали су их сви чланови комисије.

– Од укупно пребројаних 27.379 гласачких листића, испоставило се да један гласачки листић није одговарао записнику са бирачког места. Један глас из џака није одговарао записнику са бирачког места, већ је грешком уписан погрешној изборној листи, која га није освојила. Изборна комисија је констатовала да је то једина грешка и окарактерисала је као „лаку”, јер ни на један начин тај један изборни листић, у односу на 27.379 пребројаних са 15 бирачких места, није угрозио легитимност изборног процеса – истакао је Лукић.

Недеља, 2. јун

ГИК: Излазност у Београду до 18 часова – 37,71 одсто

На територији града Београда до 18 часова гласало је 37,71 одсто од укупног броја уписаних бирача.

Резултате излазности саопштила је Градска изборна комисија на основу добијених података од Републичког завода за статистику.

ГИК: Излазност у Београду до 16 часова – 31,09 одсто

На територији Града Београда до 16 часова гласало је 31,09 одсто од укупног броја уписаних бирача.

ГИК: Излазност у Београду до 12 часова – 17,54 одсто

На територији Града Београда до 12 часова гласало је 17,54 одсто од укупног броја уписаних бирача, саопштила је Градска изборна комисија, а на основу добијених података од Републичког завода за статистику.

ГИК: Излазност у Београду до 10 часова – 9,32 одсто

На територији Града Београда до 10 часова гласало је 9,32 одсто од укупног броја уписаних бирача, саопштила је Градска изборна комисија, а на основу добијених података од Републичког завода за статистику.
Бирачка места отворена су до 20 часова.

Петак, 31. мај

ГИК: За посматрање избора у Београду пријављен 1.581 домаћи и 156 страних посматрача

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић саопштио је да се за праћење рада Градске изборне комисије и бирачких одбора на изборима за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 2. јун на сам дан избора пријавио 1.581 домаћи посматрач и 156 страних посматрача.

У овој фази изборних радњи сарадња Градске изборне комисије са домаћим и страним посматрачима текла је без примедби, била је брза и ефикасна на обострано задовољство, рекао је Лукић и додао да је све протицало у најбољем могућем реду.

Пријављени су представници следећих домаћих посматрача: ЦРТА, ЦЕСИД, „Грађани на стражи”, ЈУКОМ и „Крени-промени”, а од страних пријављени су: OSCE-ODIHR, IFES, делегација ЕУ у Републици Србији, IREX, Амбасада Сједињених Америчких Држава, Амбасада Холандије, Амбасада Словачке и Амбасада Велике Британије.

Представници посматрача рада бирачког одбора су дужни да поступају по правилима о одржавању реда на бирачком месту и њима се омогућава да несметано посматрају сваку изборну радњу, а у Записник о посматрачима рада бирачког одбора могу се уписати евентуалне примедбе посматрача.

Уторак, 28. мај

ГИК: Почела примопредаја изборног материјала за изборе у Београду

Започела је примопредаја изборног материјала између Службеног гласника и координатора Градске изборне комисије, рекао је Зоран Лукић, председник ГИК-а, који је јутрос присуствовао овом догађају.
– У изборном материјалу, поред гласачких листића, налази се сав остали потребан материјал за одржавање избора у Београду 2.јуна. Ту су паравани, контролни листови, записници о раду, постери и остали потребан материјал. Процедура је таква да ће координатори ГИК-а сав материјал однети у општине и тамо ће под пуним обезбеђењем обавити пребројавање листића, паковање у вреће и разврставање по бирачким местима, да би у петак били подељени бирачким одборима. У недељу, на дан гласања, бирачки одбори ће донети изборни материјал на гласачких места и у 7 часова избори могу да почну – рекао је Зоран Лукић.
У Београду за предстојеће изборе има 1.265 бирачких места, а број уписаних бирача износи 1.602.112. На збирној изборној листи за изборе за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 2. јун, налази се четрнаест изборних листа.

Понедељак, 27. мај

ГИК: Сутра почиње преузимање изборног материјала

Преузимање изборног материјала за изборе за одборнике Скупштине града Београда расписане за 2. јун, почиње сутра у 8 часова у штампарији ЈП „Службени гласник”, најавио је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Лукић је додао да изборни материјал преузимају координатори Градске изборне комисије и односе у седишта градских општина где ће бити пребројан и разврстан по бирачким местима, спакован у вреће и спреман за предају бирачким одборима.

Четвртак, 23. мај

Одржан састанак Градске изборне комисије са представницима домаћих и страних посматрача

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић, заједно са замеником председника Војканом Томићем и стручном службом ГИК-а, одржао је данас састанак са представницима домаћих и страних посматрача за праћење избора за одборнике Скупштине града Београда, расписане за 2. јун. Састанак се тицао досадашњег и будућег рада и сарадње Градске изборне комисије са домаћим и страним посматрачима.

Констатовано је да је у овој фази изборних радњи сарадња изузетна, да није било примедби и да је рађено на опште задовољство. Представници посматрача су истакли да је комуникација са ГИК-ом била брза и ефикасна, те да је читав процес у овој фази протекао у најбољем могућем реду.

У наставку састанка договорен је даљи начин рада, пре свега рад на сам дан избора.

Састанку су присуствовали представници следећих посматрача: „Црта”, „ЦЕСИД”, „Грађани на стражи”, Амбасада Сједињених Америчких Држава, „IFES” и „IREX”.

Уторак, 21. мај

Почело штампање изборног материјала за изборе у Београду

Штампање гласачких листића, то јест целокупног изборног материјала за гласање на изборима за одборнике Скупштине Града Београда, који су расписани за 2. јун, почело је вечерас у штампарији „Службеног гласника”, рекао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

– Штампање би током ноћи требало да буде завршено, у присуству максималног обезбеђења полиције и „Службеног гласника”. У уторак ће сав материјал преузети координатори Градске изборне комисије и однети у градске општине. Дакле, спремно чекамо изборе расписане за недељу, 2. јун – рекао је Лукић.

Гласачки листићи штампају се у А4 формату, на папиру плаве боје, са заштићеним воденим жигом по целој површини.

Понедељак, 20. мај

ГИК: Сутра почиње штампање гласачких листића

Штампање гласачких листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 2. јун 2024. године почиње сутра, 21. маја у 20 часова у штампарији Службеног гласника, саопштио је председник Градске изборне комисје Зоран Лукић.

Гласачки листићи штампаће се у А4 формату, на папиру плаве боје, заштићеним воденим жигом по целој површини.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић је нагласио да ће бити одштампано 1.602.112 гласачких листића, што одговара укупном броју бирача у Београду на дан 17. мај 2024. године.

Он је на седници ГИК рекао да су сви чланови тог тела, страни и домаћи посматрачи, као и медији позвани да присуствују почетку штампања листића у штампарији Службеног гласника (Лазаревачки друм 13-15), и нагласио да су обевештени и подносиоци изборних листа да пошаљу своје представнике.

ГИК је претходно донела Одлуку о објављивању укупног броја бирача у Београду, Одлуку о облику и броју гласачких листића који се штампају за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, као и Одлуку о садржају и изгледу гласачког листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 2. јун 2024. године.